dijous, 5 de novembre del 2009

El Bloc demana a les Corts que el govern valencià aprove amb urgència una ajuda de 5.000.000 € per a pal·liar les pèrdues dels productors de caqui de la Ribera

El President de la Comissió d’Agricultura de les Corts Valencianes, Josep Maria Pañella, ha presentat una Proposició No de Llei de tramitació especial d’urgència arran del rebrot del fong Mycosphaerella Nawai que està malbaratant bona part de la producció del caqui.

El diputat de BLOC-Compromís proposa a les Corts que la Conselleria d’Agricultura ajude urgentment el sector amb 5.000.000 € que compensen les pèrdues que els productors estan tenint. Així mateix, Pañella insisteix perquè la Conselleria incremente el pressupost d’investigació al respecte, ja que el caqui és, ara per ara, una de les últimes esperances dels llauradors i aquest fong està llançant a perdre el cultiu, en alguns productors per segon any consecutiu.



Pañella demana que l’administració de l’Estat establisca urgentment un programa d’ajudes que complementen les de la Conselleria per tal que el cultiu del caqui puga continuar en el futur. Així mateix, demana que s’integren els danys causats per aquest fong en la cobertura  de les assegurances agràries. Per últim, Pañella exigeix que s’incremente la vigilància fitosanitària per a evitar l’entrada de plagues com la del fong del caqui que fins l’any passat no havia aparegut als nostres camps.

Josep Maria Pañella ha visitat recentment les cooperatives de Carlet i de Guadassuar, que compten amb una gran producció de caqui, per tal de rebre de primera mà les exigències del sector i fer-les arribar al govern valencià. Tant el President de la cooperativa de Guadassuar, José Vicente Marqués, com el de la cooperativa de Carlet, Vicent Monzó, que és també el President de la Denominació d’Origen Kaki de la Ribera, van agrair l’interés amb què el President de la Comissió d’Agricultura s’ha pres el greu problema per què travessa el caqui i li van explicar detalladament la rapidesa i contundència d’aquest fong que pot deixar en 48 hores un camp que estava ple de producció de caqui de primera qualitat en un autèntic cementeri d’aquest fruit.


Pañella va estar acompanyat pel president comarcal del BLOC, Gerard Donat, els regidors de Carlet i de Guadassuar Joan Puchol i Maria Josep Ortega i el tècnic Salvador Garcia.