dimarts, 19 de juny del 2007

Discurs constitució nova corporació municipal

Hui comencem el vuité mandat democràtic de l’Ajuntament de Carlet. Això, objectivament, sempre comporta elements positius, amb independència d’uns o altres resultats numèrics. Precisament ahir celebràvem els 30 anys de les primeres eleccions democràtiques a Espanya, i això és motiu d’alegria, ja que es tracta del període més llarg en què gaudim a l’estat d’un règim de llibertats. Jo, per raons òbvies, no vaig poder votar en aquell 15 de juny de 1977,[ni jo ni cap dels quatre representants del BLOC ací presents], però per a molta gent, per a molts dels nostres conciutadans, allò va constituir tota una festa: després de tants anys de fosca dictadura, la paraula i el vot tornaven al punt de partida, tornaven al lloc que els correspon, tornaven a allà on sempre haurien d’haver estat. I ara és un bon moment per a retre un homenatge, des d’este àmbit, a tots aquells hòmens i dones que ho van fer possible, i molt especialment a tots aquells que es van quedar pel camí sense poder viure el moment de la represa democràtica. Oferim un record des de la continuïtat d’aquell procés que també suposa el dia de hui, i mostrem un profund agraïment per a totes aquelles persones que lluitaren per la vinguda de la democràcia, que feren possible portar a la realitat aquelles demandes d’assolir un estat de dret després de tants anys, aquells crits que podien semblar, segons a qui, una veritable utopia: llibertat, amnistia i estatut d’autonomia.

Des del BLOC també tenim un motiu de celebració ben especial. En l’acte formal de hui fem 20 anys. Fem vint anys en el nostre Ajuntament. Som jóvens per tant, i no solament jóvens els regidors i regidores que conformem el nou Grup Municipal. Jóvens com a referent institucional d’una part important de la nostra ciutadania, a la qual volem agrair la seua confiança creixent en tot allò que representem: els valors progressistes de la nostra societat, el valencianisme i l’ecologisme polític. Gràcies a tots aquells ciutadans i ciutadanes que han reforçat la seua confiança en nosaltres. Els garantim il·lusió –molta il·lusió- i treball –molt de treball- per fer complir els nostres compromissos amb la societat de Carlet.

Si bé els actes democràtics –i el pas per les urnes en constituïx una fita bàsica- suposen un element de continuïtat en la construcció i el desenvolupament de la pròpia democràcia, des del BLOC considerem que la nova legislatura que hui encetem és una oportunitat excel·lent també per a començar de nou. Perquè, més enllà de la configuració d’una majoria aritmètica, en l’essència del sistema democràtic és fonamental l’acord, el consens, la voluntat d’entesa entre els diferents representants de la ciutadania i el respecte per la pluralitat d’idees. I això és el que, senyora alcaldessa, des del BLOC oferim a vosté i als diferents grups polítics municipals: respecte, col·laboració, treball, diàleg i voluntat d’acord. Precisament la capacitat d’acord des del respecte a la diversitat ideològica refrendada per les urnes és un dels grans puntals del sistema democràtic. Els Grups Popular, Socialista i del BLOC-Verds tenim una oportunitat d’or, que comença hui mateix, per a demostrar que és possible –i jo afegiria que necessari- arribar a acords bàsics que milloren la vida i la convivència dels nostres conciutadans i les nostres conciutadanes. I allà on no puguem aplegar a punts en comú, que puguem divergir amb respecte. Tots estem ací per a servir el poble. Eixe és el nostre repte i l’oferta que llancem ja des del primer dia.

Des del BLOC li oferim un pacte de govern. Un pacte de govern basat en un acord programàtic al qual, després de ben estudiades les tres propostes polítiques ací representades, no hauria de ser difícil d’aplegar, atesos els punts ressenyables de coincidència entre tots els programes presentats a la ciutadania. Sense ser exhaustiva, ni de bon tros, només esmentaré algunes pinzellades d’un programa comú, coincident en molts aspectes, que així ho demostren: en Seguretat ciutadana, la reinstauració de la patrulla rural; en Joventut, la posada en marxa del Casal de la Joventut en col·laboració amb la Fundació; en Infrastructures l’exigència del desviament de la carretera que travessa el poble i d’una millora substancial en el servei ferroviari cap a la ciutat de València, passant pel carril bici al polígon o l’establiment d’aparcaments públics en distintes zones de la ciutat; en Neteja i medi ambient, una millora considerable del servei de neteja i de recollida de fem, el soterrament dels contenidors i un pla municipal contra el canvi climàtic, el problema més important a què s’enfronta la humanitat actualment i durant les properes dècades; en Cultura , la reconstrucció del teatre del Siglo, en una solució que desitgem consensuada; en Educació i esport, la gratuïtat dels llibres de text, les guarderies públiques per als xiquets de 0 a 3 anys o la construcció d’una pista d’atletisme i un trinquet; en Agricultura, la reparació en profunditat dels camins rurals, el suport efectiu al Consell agrari o la congelació de l’impost de rústica; en Benestar social, tot l’esforç municipal en la lluita per a combatre la violència contra les dones o l’exigència d’un nou metge de família i un nou pediatre per al centre de salut. No m’allargaré més, però és evident que hi ha molts punts en comú per fer un bon acord. Des del BLOC estem disposats a prendre responsabilitats de govern i li ho manifestem ja a vosté i a tot el poble des del primer dia. No voldríem rebre una negativa precipitada des del primer instant. Apurem totes les possibilitats per a aconseguir l’acord. El poble ens ho agrairia.

En tot cas, bona legislatura per a tots, una benvinguda especial als nous regidors i les noves regidores -justament dos per cada grup-, enhorabona, senyora alcaldessa, i que d’ací a quatre anys puguem dir que hem guanyat més en democràcia, que hem guanyat més en llibertat i que ha guanyat en bon govern i en millor qualitat de vida el poble de Carlet. Perquè tenim ben present que és només per al poble per a qui treballem, ja que, com diu l’enorme poeta valencià Vicent Andrés Estellés,

Allò que val és la consciència

de no ser res si no s'és poble.

Moltes gràcies.